Vaikka esteettiset hoidot kuten plastiikkakirurgia ja pistoshoidot ovat yleistyneet, tuntuvat ne olevan suomalaisille yhä kielletty puheenaihe.

Tabun rikkomista vaikeuttaa aiheen mystisyys. Suomessa sekä myös maailmalla harva julkisuuden henkilö myöntää suoraan tehneensä esteettisiä toimenpiteitä. Media ja internet ovat täynnä julkkisten ennen ja jälkeen -kuvia jakavia artikkeleita ja someprofiileja, joissa arvaillaan, mitä toimenpiteitä ulkonäön muutosten aikaansaamiseksi on tehty. Samaan aikaan julkkikset yrittävät kilpaa vakuuttaa niin faneilleen kuin vihaajilleenkin olevansa täysin luonnollisia.

Viimeisimpänä kaikkien ihailema popstara ja näyttelijä, 51-vuotias Jennifer Lopez, väitti nuoruuden salaisuuden piilevän oliiviöljyssä ja vannoi, ettei ikinä ole ottanut botox-pistoksia tai käyneensä kirurgin veitsen alla. Myös realitytähdet, mallit ja business-mogulit Kardashianit ja Jennerit kieltävät plastiikkakirurgialla tai muilla pientoimenpiteillä aikaan saadut muutokset ulkonäössä.

Oman elämänsä Kardashian, esteettisen alan ammattilainen, kauneusklinikan omistaja ja Suomen estetiikan edelläkävijä, myös Lääkärikeskus Aleksi 15 toimitusjohtaja, terveydenhoitaja Sofia Kazakov haluaa rikkoa tabut. Hänen mukaansa estetiikka on nykypäivää, ja ollut olemassa aina. Jo muinainen Kleopatra oli tunnettu maalatuista kissansilmistään, ja lähes vuosisata takaperin Marilyn Monroe ja muut vanhan Hollywoodin tähdet vaalensivat ahkerasti tukkaansa uuden tyylin saamiseksi.

Esteettisyys on siis aina kiehtonut ihmissilmää, eikä siinä ole Kazakovin mukaan mitään väärää.

– Pistoshoidoissa tai plastiikkakirurgilla piipahtamista ei tarvitse hävetä. Se on yhtä luonnollista kuin kampaajalla käynti.

– Monet luokittelevat juuri esteettiset toimenpiteet turhamaisiksi ja pinnallisiksi, mutta samalla hyväksyvät meikkaamisen, hiusten värjäämisen, hampaiden valkaisun tai ihan vaikka kivalta näyttävän asukokonaisuuden valinnan. Kaikki nämä ovat osa estetiikkaa ja yhtä lailla sallittuja. Kenenkään ei pitäisi tuntea oloaan tuomituksi niitä tehdessään, Kazakov sanoo.

Innovaatioina ketun silmät ja mikroaallot

Tunnettujen botuliinitoksiinipistosten ja rasvaimujen rinnalle syntyy kokoajan liuta uusia toimenpidemenetelmiä. Yksi näistä on lankakohotuksella aikaan saatava ”fox eyes”, suomeksi ketun silmät. Toimenpiteellä saadaan silmiin ja kulmiin ketun silmän mallista muotoa, joka on tunnettu esimerkiksi huippumallien, kuten Bella Hadidin, lookista.

Yksi Kazakovin maahantuoma innovaatio on ONDA-laserlipolyysilaite. Sillä poistetaan pinttyneitä rasvakertymiä, tasoitetaan selluliittia ja kiinteytetään vartalon ihoa ilman operaatioita ja niiden vaatimia toipumisaikoja nopeasti. ONDA on ainoa järjestelmä, joka käyttää Coolwaves-mikroaaltoja, joiden avulla voidaan poistaa rasvaa kehoa vahingoittamatta. Integroitu jäähdytysjärjestelmä tekee menettelystä kivuttoman ja jopa mukavan.

Suosiossa luonnollisuus ja ihonhoito

Toimenpiteisiin ryhtyvän on hyvä olla tarkkana siitä, missä toimenpiteen käy tekemässä. Osaamaton pistäjä voi saada aikaan pahaa jälkeä yksinkertaisessa toimenpiteessä, kuten huulten muotoilussa. Täyteainehoidoissa on myös hyvä muistaa maltti: vähemmän on enemmän. Täyteainehoidoissa tällä hetkellä luonnollisen näköiset kasvot ja huulet tuntuvat olevan suosiossa.

Tietyt toimenpiteet ovat myös kysytympiä kuin toiset, ja nyt suosittua on ihosta huolehtiminen. Laser- ja radiofrekvenssihoidoilla ihon kollageeni- ja elastaanituotanto saadaan kiihtymään, mikä tekee iholle ihmeitä. Toimenpiteet sopivat monen ikäiselle ja eri ihotyypeille rasvaisesta ongelmaihosta syviin aknearpiin tai syviin ryppyihin.

Julkaistu alunperin Iltalehti, Viihdeuutiset Perjantai 18.12.2020
https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/9c6af5ea-d6ab-476a-bfda-325562fbd90d